3176 Hollókő, Sport utca 15. T: +36 32 200 352, +36 70 2015546info@kalarisvendeghaz.hu
 

Elérhetőségeink:
Nagyné Tóth Györgyi
3176 Hollókő, Sport u. 15.
+36 70 201 5546
+36 32 200 352
info@kalarisvendeghaz.hu

A környék

A Cserhát szelíd dombjai és falvai szemgyönyörködtető kikapcsolódást ígérnek minden idelátogatónak. Természetesen a Mikszáth által "Görbeországnak" nevezett alacsony kis hegyvidék is rengeteg kirándulási lehetőséggel bír. Ezen tájegységünknél azonban inkább maguk a falvak vendégszerető lakói, a néprajzi vonatkozásban egységes népcsoport, a "jó palócok" az érdekesek.

Hollókő Magyarország egyetlen faluja, melyet természeti környezetével (Hollókői Tájvédelmi Körzet 141 hektár) együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik. Hollókő ófalujának 65 védett épülete őrzi a XVII. századi palóc nép építészet remekeit. A település fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus temploma 1889-ben épült.

A palócok a hadas hagyomány szerint nagycsaládos rendszerben, osztatlan szalagtelkekre építették otthonaikat. Észak-Magyarország viszonylagos zártsága miatt ezek a jellegzetességek szépen fennmaradtak.  A falu természetesen nem "csak" ezt kínálja, itt magasodik egy 362 méteres hegytetőn a legépebben megmaradt nógrádi vár is!

Ellátogathatunk a Cserhát legmagasabb és legerdősebb hegyének tövében fekvő Alsótoldra, az itteni hagyományok szerint a Toldiak ősi fészkébe is. A helyi gasztronómiát élvezve betérhetünk a messze földön híres Bableves Csárdába is, de a Kéktúra útvonalon tett gyaloglásunk is kellemes kikapcsolódást ígér. A keleti Cserhát festői falvai után érdemes felkeresnünk Palócföld "fővárosát", Balassagyarmatot is látnivalójával, a Palóc Múzeummal együtt. Az egykori megyeszékhely kisvárosból könnyűszerrel elérhető Horpács, ahol egyik legnagyobb írónk egykori kúriájában mindenképpen megtekintésre érdemes a Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum. Horpácstól délre található Bánk, ahol szép fekvésű tavat találunk, körülötte üdülőkkel, víziszínpaddal, valamint Szlovák Tájházzal. Szintén meg kell említeni a feltétlen felkeresendő falvak között Kétbodony nevét, valamint az ecsetvégre kívánkozó fekvésű és nevű Kisecset községet. Az irodalmi zarándokoknak kötelező még Csesztvén a Madách Imre Emlékházat, vagy inkább "emlékkúriát" felkeresni, Horpácson pedig a Mauks-kúriát. Terény szintén festői kis falu, ahonnan könnyű egy vártúrát tenni Szanda-vár romjaihoz.

Bercel, a kastélyok és kúriák községe az épített örökség rajongóin túl azoknak is ajánlható, akik városiak lévén eddig még csak fényképen láttak háziállatot. A természetes közegben élő állatok megismerése, a róluk való gondoskodás fortélyainak megtanulása, népi mesterségek kipróbálása ideális terepe Bercel és a hozzá tartozó Jákotpuszta, mely a régmúltnak megfelelően rekonstruált állapotban, a térség ökológiai egységébe illeszkedve, mintagazdaság formájában működik. Az őshonos állatfajok közül jelentős számban megtalálhatók itt a cigája juhok, kecskék, mangalica malacok, lovak, szamarak és bivalyok is.

Az itt eltöltött napok alatt  garantált a tartalmas időtöltés kicsiknek és nagyoknak!