3176 Hollókő, Sport utca 15. T: +36 32 200 352, +36 70 2015546info@kalarisvendeghaz.hu
 

Elérhetőségeink:
Nagyné Tóth Györgyi
3176 Hollókő, Sport u. 15.
+36 70 201 5546
+36 32 200 352
info@kalarisvendeghaz.hu


Látnivalók, programok Hollókőn:
A templom - Hollókő vára - Múzeumok - Korongozási lehetőség - Geocaching

Látnivalók, programok a környéken
Nógrádszakál, Páris patak völgy - Ipolytarnóci ősmaradványok - Mohora
Pásztó - Horgászati lehetőség: Maconkai víztározó - Kőlyuk-oldal, Kishartyán
Szécsény - Siklórepülés - Sziklamászás - Mátrakeresztes
Balassagyarmat - Csesztve

Látnivalók, programok Hollókőn

A templom
A fatornyos, zsindellyel fedett kis római katolikus templom a falu jelképe. 1889-ben épült, stílusában, látványában tökéletesen illeszkedik az ófalu lakóházaihoz. Az egyszerűségében szép épület padlóját vörös tégla burkolja, falait fehérre meszelték.

Hollókő vára

A várban bepillantást nyerhetünk a lovagi élet hétköznapjaiba, vagy megtekinthetjük az ünnepi várjátékokat.

Múzeumok

A látogatók a falu különböző múzeumaiban képet kaphatnak Hollókő múltjáról, lakóiról, viseletéről, a palóc hagyományokról.

Palóc Babamúzeum
Hollókő ófalujában, az Alsókút mellett található a 2001-ben nyílt Palóc Babamúzeum. Közel 200 nagyméretű porcelán baba pompázik palócföld színes népviseleteiben. Időszaki kiállítások keretében megismerhető az egyetemes magyarság változatos népi öltözködése is.

Nyitva tartás: április 1-től november 30-ig, hétfőtől vasárnapig 10-16 óráig.

Belépőjegy árak:
diák, nyugdíjas: 200 Ft
felnőtt 400Ft.
Pedagógusoknak 50% kedvezmény.

Elérhetőség:
3176 Hollókő, Kossuth u. 96.
Tel.: +36 32 379 088
       +36 32 379 113
Babamúzeum Weboldal

Korongozási lehetőség
A helyi fazekas megmutatja az érdeklődőknek a korongozás alapjait, a látogatók saját maguk is kipróbálhatják alkotói képességeiket. Kérésre előzetesen időpontot egyeztetünk.

Geocaching

Hollókő:
Szélesség N 47° 59,809'
Hosszúság E 19° 34,955'
Magasság: 352 m
Megye: Nógrád
A Hatvant és Szécsényt összekötő 21-es főúton haladva, távolból két pontról is feltűnik a festői fekvésű várrom, aminek eléréséhez az http://www.geocaching.hu/terkepek/ikonok/21.png N 47° 54,043' E 19° 40,524' 179 m [GCHoKo+1.Letero] pontban nyugati irányba kell letérni, majd Felsőtoldot elhagyva az http://www.geocaching.hu/terkepek/ikonok/21.png N 47° 59,402' E 19° 36,865' 258 m [GCHoKo+2.Letero] pontban szintén nyugati irányba kell letérni. A településre beérve keressük meg az http://www.geocaching.hu/terkepek/ikonok/48.png N 47° 59,795' E 19° 35,373' 349 m [GCHoKo+Parkolo] pontban levő nagy parkolót. Itt biztosan találunk szabad parkoló helyet. Innen gyalogos, kb. 550 méter hosszú út vezet a várhoz, de a régi faluból is megközelíthető, ez rövidebb, viszont meredekebb
A rejtekhely egy nagyobb sziklaegyüttes alatt, csipkebokor takarásában van. A geoláda egy 20x20x7,5 cm-es konyhai, műanyag, tároló doboz. forrás: www.geocaching.hu


Látnivalók, programok a környéken


Nógrádszakál, Páris patak völgy
A terület Litke és Nógrádszakál között emelkedő andezittakaró része, amely valamikor az Osztrovszki-hegységhez tartozott. Hosszú évmilliók során az Ipoly "fűrészelte" le a hegység délkeleti nyúlványáról. A Páris patak igazából nem is patak, mert nincs állandó vízfolyás a medrében.
Ez a nógrádi "Grand Canyon" az év nagy részében teljesen száraz. Csapadékos időben és hóolvadáskor viszont szép vízesések képződnek a 15-20 m mély, szinte függőleges falú völgyben.

Ipolytarnóci ősmaradványok
A vízmosások falában, eróziós domboldalain felszínre került rétegekbol cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok, osállatok lenyomatai tárulnak fel eredeti állapotukban.

Az egyik leglátványosabb növényi maradvány a megkövesedett osfenyo, amelynek törzse 46 méter hosszú volt felfedezésének idopontjában. Amíg élt magassága valószínuleg elérte a 100 métert.

Mohora
Mauks Ilona Emlékház és emlékpark 2698, Mohora Kossuth Lajos út 25.
Tolnay Klári Emlékház 2698 Mohora, Kossuth Lajos út 30.

Pásztó
A város központjában híres műemlék-együttest találunk. Itt áll a barokk stílusú volt ciszterci kolostor, mellette, tőle északra a romkert a XII. századi bencés kolostor alapjaival, a középkori üveghutával és az oskolamester házával, mely Magyarország egyetlen, rekonstruálhatóan megmaradt mezővárosi polgárháza.
Csohány Galéria - Pásztó, Múzeum tér 4.
A Galéria épülete klasszicista, kora eklektikus stílusban épült 1830 körül. A város szülöttjeként tisztelt Csohány Kálmán neves grafikusművésznek állít emléket 2001. decembere óta.
Pásztói Múzeum - Ciszterci monostor - Pásztó, Múzeum tér 1.
Az egykori cisztercita rendház a középkori kolostor alapjainak felhasználásával épült 1715 és 1720 között. Falai között a Helytörténeti Múzeum érdekes anyagával ismerkedhetünk, és az európai hírű zenetudós, az utolsó pásztói perjel, Rajeczky Benjámin emlékszobáját is itt rendezték be.

Horgászati lehetőség: Maconkai víztározó
Horgászhelyek
A meder egyenetlensége és változatossága végett igen sokrétűek a Maconkai-víztározón a horgászati lehetőségek. Tulajdonképpen évszakokra is fel lehet osztani a vízhőfok és vízmélység függvényében.

Tavaszi horgászhelyek:
A tározó déli részén, a sekély, nádasokkal szabdalt szakaszon lehetünk tavasszal igazán eredményesek. A nádszigetek és csatornák közti útvesztő a március, április és májusi hónapokban rengeteg halat rejt.

Nyári horgászatok:
Tulajdonképpen a tározó egész területén eredményesek lehetünk, de ilyenkor külön figyelmet érdemelnek a 1,5-2 m-es medertörések.

Őszi, késő őszi horgászatok
A fokozatosan lehűlő víz végett a halak egyre jobban kezdenek koncentrálódni a vermelő helyek környékén, a mély víz közelében. A tározó ÉNy-i, gát közeli részén számíthatnak a horgászok több kapásra.

Fő halfajok
Maconkán nagyon büszkék a tározóban élő rengeteg halra. 33 halfaj található fel jelenleg, köztük 12 féle ponty! Közülük a tiszai és dunai nyurga, a szarvasi pikkelyes és a hortobágyi tükrös, a koi ponty egyaránt békésen megférnek egymás mellett.

Kőlyuk-oldal, Kishartyán
Természetvédelmi oltalom alatt áll a 13 hektáros földtani képződmény, a Kőlyuk-oldal, amely mintegy 30-50 méter magas, 300 méter hosszú, csaknem függőleges homokkő fal. A meredek, lekopott sziklafalban több "helyiségből" álló barlang található, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a helybelieknek ellenséges támadás esetén. A monda szerint a középkorban remeték is éltek itt. Bél Mátyás említette megyei leírásában, hogy 1730 táján a barlangnak "ajtaja" és "ablaka" is volt. A sziklafal tövéből kora középkori edénytöredékek kerültek elő. A geológiai értékei miatt védett kőfalon ritka sziklai növénytársulások is tenyésznek. Szabadon látogatható!

Széchény
Forgách-kastély - Kubinyi Ferenc Múzeum - Szécsény, Ady Endre utca 7.
Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách-kastély. A magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. 1973 óta múzeum, névadója Kubinyi Ferenc jogtudós, reformkori politikus és paleontológus. A kastély parkja természetvédelmi terület. A Múzeum 2006. június 1-jén nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt, ahol a következő állandó kiállításokat lehet megtekinteni: A szécsényi vár története, Évezredek üzenete-régészeti kiállítás, XIX. századi kastélybelső női lakosztálya (enteriőr kiállítás), Nógrádi várak története, Rákóczi kiállítás: Rákóczi relikviák, a Rákóczi szabadságharc Nógrád megyei eseményei, az 1705-ös szécsényi országgyűlés makettje.
Ferences templom és kolostor
A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt díszudvarral. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem megszállt. 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet.
Tűztorony - Szécsény, Rákóczi út 86.
A pestis elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. az egész építmény, valószínűleg a talaj egy anyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan ferde, észak felé dől. 2004-ben a Tűztorony történetéről és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.

Siklórepülés
A sárkányrepülők és siklóernyők a korszerű anyagoknak és a kiforrott konstrukcióknak köszönhetően mára biztonságos sporteszközöknek számítanak.
A pásztói Mátra ideális terepet biztosít a repülés szerelmeseinek. A szabad légtér, a magas és hosszú hegyvonulatok, a 100 km feletti távrepülés lehetősége csábítja hozzánk az ország minden pontjáról a pilótákat. Az eredmények tükrében bátran kijelenthetjük, hogy a Pásztó mellett emelkedő Nyikom-hegy az első számú siklórepülő starthely Magyarországon.

Sziklamászás - Mátrakeresztes
Mátrakeresztesen a Csörgő-patak völgyében emelkedő vulkanikus sziklákon, lelkes sportolók kedvelt mászóutakat alakítottak ki. Itt a kezdők számára ideális tanpályától, a különböző magasságú és nehézségi fokú sziklafalakig sokminden megtalálható.

Balassagyarmat
A város fő nevezetessége a Palóc liget közepén található Palóc Múzeum. Az épület 1914-ben Wälder Gyula tervei alapján készült. Az állandó néprajzi kiállítás címe: Bölcsőtől a sírig (paraszti ünnepek és hétköznapok Nógrád megyében). A kiállítás a palóc paraszti élet eseményeihez, sorsfordulóihoz kötődik. A múzeumban Nagy Iván állandó kiállítása valamint Madách és Mikszáth relikviák láthatóak.

Csesztve - Madách Imre Emlékmúzeum
Csesztvén található a Madách-kúria, amely "Az ember tragédiája" szerzőjének múzeuma. A XIX. századi nemesi kúria korhű világát idézi a látogató elé. A tárgyak egy része a Madách család tulajdona volt, itt található Madách Imre bölcsője is. A második teremben személyes emlékek, a költő belföldi útlevele, a róla vezetett rendőri megfigyelőlap, kéziratok eredeti példányai figyelhetők meg.